Att hitta en fotograf är enkelt. En sökning på Google och du har massa att välja bland. Men hur hittar du rätt bröllopsfotograf och vad skiljer de åt? 

1. Priset 

Det skiljer sig en hel del i pris mellan fotografer. Dyrare betyder inte nödvändigtvis bättre och billigt behöver inte betyda sämre, det är andra parametrar som styr priset. Till exempel bör man ställa frågor som: blir bilderna efterbehandlade? Hur många bilder levereras? Levereras bilderna digitalt eller endast  framkallningar? Är bilderna hög-eller lågupplösta? Vad händer om fotografen råkar ut för teknikstrul eller blir sjuk innan bröllopsdagen? Alla dessa delar påverkar priset. Nedan förklaras vissa delar mer ingående.

 2. Antal bilder

Hos vissa fotografer ingår ett visst antal bilder medan andra levererar alla bilder från bröllopsdagen. Om fotografen endast levererar ett visst antal bilder är det viktigt att fråga om det finns möjlighet att köpa till extra bilder och vad kommer det kommer att kosta i så fall. Oftast vill man ha fler bilder än det som ingår i paketet och det kan bli en dyrare affär än vad man hade tänkt från början.

3. Bildleverans

Kommer bilderna levereras digitalt och i så fall i vilken upplösning? Kom ihåg att digitala bilderna måste vara högupplösta för att de ska kunnas framkallas i större format. Vissa fotografer levererar endast framkallningar och inga digitala filer eller har en kombinations av de båda. Det vill säga, lågupplösta digitala filer och framkallningarna. Tänk igenom vilken lösning som är bäst för er.

4. Teknikstrul

Teknikstrul går i det flest fall att lösa direkt på plats. Men i vissa fall så kan till och med den mest tekniska fotograf stå utan lösning. Fotografen har endast en chans att fånga er bröllopsdag på bild så våga ställa frågan om han/hon har tillgång till extra utrustning. Alla bröllopsfotografer ska ha  tillgång till  en extra set med utrustning ifall det oförutsägbara skulle hända.

 

5. Sjukdom

Man kan inte rå över när man blir sjuk. Det ska naturligtvis inte gå ut över brudparet. En fotograf som jobbat ett tag i branschen har oftast en bred kontaktnät och bör ha branschkollegor som kan tillfrågas och förhoppningsvis hoppa in med kort varsel.

6. Bildspråk

Den här punkten är enkel men inte självklar för de flesta. Gillar ni en viss typ av bilder/ljus/färgsättning på bröllopsbilder så ska ni hitta en fotograf som har den stilen. En fotograf som har en helt annan bildspråk än vad ni gillar kan inte ( eller har väldigt svårt) leverera de typ av bilder ni önskar. Som kund kommer ni bli väldigt besvikna och fotografen kommer slita av sig håret för att försöka få till stilen som han/hon inte bemästrar.

7. Efterbehandling av bilderna

Efter bröllopsdagen börjar del två av fotografens arbete, nämligen efterbehandlingen av bilderna. Bilderna är sällan klara bara för att man har knäppt de. Alla bilder oavsett hur naturliga de än verkar så har de genomgått en lättare redigering i form av färjustering, kontrast, exponering m.m. Oftast kräver den här delen av arbetet nästan lika många timmar som fotograferingen.

8. Ärlighet varar längst

En fotograf som är trygg i sin fotostil kommer säga nej till uppdraget om det ni efterfrågar är utanför hans/hennes ramar. Bli inte besvikna, se det som en kvalitetsstämpel. Förhoppningsvis hjälper fotografen er till en branschkollega som kan uppfylla era önskemål bättre.

Hoppas att du får nytta av mina tips! Vill du veta mer om mig kan du se min portfolio på Melodifoto.se eller på Instagram.

Har du frågor kan du mejla mig genom att klicka HÄR!