Om något är billigt eller dyrt är en högst subjektiv bedömning. Du måste helt enkelt väga den personliga nyttan av det du får i relation till kostnaden. För att hjälpa dig på traven så har jag listat arbetet som ligger bakom en bild och praktiska frågor du alltid ska ställa till dig själv och den fotograf du funderar på att anlita.

Billig fotograf?

Enligt SFF ( Svenska Fotografers Förbund) så är rekommenderat timpris för en fotograf ca 1400 kr. Då är inte de klara bilderna inräknad i timpriset. Det är inte bara fotografen som har ett marknadsvärde, utan även bilden i sig och den värderas separat från timpriset. Inte heller är efterbehandling eller någon typ av redigering är inräknad i den rekommenderade timpriset från SFF.

För fotografen börjar klockan ticka när han/hon tagit tackat ja till fotouppdraget och slutar ticka när bilderna är levererade till kunden. Däremellan har de flesta fotografer:

  • Rekat

Fotografen har med största sannolikheten åkt till platsen innan där fotografering ska ske för att reka ljus och miljö.

  • Haft konsultation med kunden

Ibland träffas fotograf och kund för att gå igenom önskemål och praktiska detaljer, bland räcker det med en telefon/videosamtal.  Oavsett så är konsultation en mycket viktig del då krav och detaljer uppdagas som annars inte hade gjort i en mailkorrespondans.

  • Fotograferat

Självklart ingår fotografering av kunden. Beroende på fotograferingens omfattning kan det ta allt från 30 min till 12 timmar.

  • Gjort en eventuell returresa från fotograferingsplatsen

En fotografering sker inte alltid en fotostudio eller på en närliggande plats. Det tillhör inte ovanligheterna att man får åka 30-60 min med bil för att hitta en plats som är närmare kunden och uppfyller kundens önskemål.

  • Överfört bilderna till datorn och gjort en backup av bilderna

Direkt efter en fotografering så laddar man över bilderna från minneskortet till en hårddisk och gör en backup. Man vill ju inte förlora nytagna bilderna ifall att hårddisken skulle krascha.

  • Gjort ett urval av bilderna

En av det mest tidkrävande delmomenten; att välja ut bilder som ska bli redigerade. I vissa fall måste man gå igenom 2000-3000 bilder. Till exempel efter en bröllopsfotografering.

  • Efterbehandlat/redigerat bilderna

Den andra mest tidskrävande delmomenten. Efterbehandling tar minst lika många timmar som själva fotograferingen. Ibland behöver man “bara”  efterbehandla  ett 30-tal bilder, andra gånger upp till flera hundra om det till exempel är en bröllopsfotografering.

  • Exporterat bilderna från redigeringsprogrammen

Nu är det dags att sortera bilderna och exportera ut de från redigeringsprogrammen in till kundmappen.

  • Framkallat bilderna

Om framkallning ingår i fotografens paket så är det dags att framkalla det på egen fotoutskivare eller göra en beställning hos en extern part.

  • Skapat fotoalbum

Många fotografer erbjuder fotoalbum som är vanligt vid bröllopsfotograferingar. Det innebär att ett antal timmar går år att designa den, skicka det för godkännande till kund, göra eventuella revideringar för att sedan skickas till tryck. Oftast innehåller ett album ca 100- 150 bilder.

  • Skapat onlinealbum

Naturligtvis vill man att kunderna ska kunna dela sina bilder med sina vänner, det är ju halva nöjet med att ha vackra bilder! Så utöver ett fysisk fotoalbum så skapar fotografen även en vacker onlinealbum eller s.k onlinegalleri som kunden kan enkelt dela.

  • Levererat bilderna

Dags för leverans, det innebär att ladda upp bilderna på webben så kunden kan ladda ner de lokalt på sin dator och/eller skicka framkallade bilderna till kunden.

Prisskillnader

Det finns fler/färre delmoment beroende på hur fotografen har sitt arbetsflöde och vilka produkter han/hon erbjuder. Många av dessa delar är nödvändiga och beroende av varandra därför kan de inte bara plockas bort för att få ner priset. Därav erbjuder många fotografer ett paketpris som är baserat på tidsåtgången för varje delmoment. Trots det finns det stora prisskillnader. Det kan bero på hur mycket tid fotografen uppskattar att varje del tar eller så har de valt bort vissa delar. Viktigt för dig som kund att då ta reda på vilka delar som är bortplockade och varför. Nedan hittar du frågor som du alltid ska ställa fotografen.

fotograf
Självporträtt – Los Angeles 2017

Vad är dina fotobehov?

Vilken fotograf som är bäst för dig avgör du. Det gäller att matcha dina fotobehov med vad fotografen erbjuder i sina fotopaket. Du bör också ställa dig frågor som: Hur många bilder levereras? Levereras bilderna digitalt eller endast framkallningar? Är bilderna efterbehandlade?  Är bilderna hög- eller lågupplösta? Vad händer om fotografen råkar ut för teknikstrul eller blir sjuk innan själva fotograferingen? Alla dessa delar påverkar priset markant. Här finns ett inlägg som går mer ingående på just dessa delar.

Sist men inte minst

Man ska inte heller glömma att en fotograf gör en konstnärlig tolkning av det han/hon fotograferar. Och hur prissätter man en bild, det vill säga ett konstnärligt verk? Ja, hur långt är ett snöre?

Gillar du en specifik bildstil så välj en fotograf som har sådana bilder i sin portfolio. Att välja en fotograf bara baserat på pris och inte bildspråk kan bli en dyr affär. I värsta fall står du med bilder du inte är nöjd med och du blir tvungen att anlita någon annan. Det vill säga om du har möjlighet att återskapa fotograferingen vilket inte alltid är möjligt som till exempel en bröllopsdag.

Hoppas att inlägget har gett dig en bättre inblick i vad som påverkar priset! Har du några frågor så lämna en kommentar eller maila mig!